Hur hittar man ett förlag till sin bok?

För den som drömmer om att ge ut en bok finns ett stort antal förlag att välja på. Det är en ganska långdragen process att skicka in ett manus. Du får vara beredd på att vänta ett antal månader innan du får besked. Därför kan det vara klokt att skicka in sitt manus till flera förlag samtidigt. Det är också bra att vara förberedd på att bli refuserad, det skickas in otroligt många manus till förlagen och endast en liten del blir antagna. Men ge inte upp, Astrid Lindgren blev refuserad när hon skickade in sitt manus till Pippi Långstrump till Bonniers!

Förlag

Förlagen hittar du lätt på internet, det är bara att googla på t ex ”förlag i Sverige”. Ibland kan det vara klokt att välja något mindre förlag framför de stora etablerade, speciellt om boken tillhör en lite annorlunda genre. Har du tur hittar du ett förlag som ger ut just den typen av böcker.

Vill du ge ut en barnbok finns det många förlag som enbart ger ut barnböcker. Läs på deras hemsidor om vad som gäller när du ska skicka in manus. Vissa förlag vill att du skickar med illustrationer medan andra inte vill det.

Hur hittar man ett förlag till sin bok?

Egenutgivning

Förutom de traditionella förlagen finns det många förlag som ger ut böcker till självkostnad. Där kan du alltså inte bli refuserad, utan de här förlagen hjälper dig att trycka din bok och du betalar tryckkostnaden. Några förslag på sådana förlag är: bokutgivning.se, vulkan.se och idusforlag.se.

Googla på ”egenutgivning” för fler träffar. Läs om villkor på förlagens hemsidor eller kontakta dem. Det finns olika upplägg för egenutgivning och kostnaderna för detta.

Lektörshjälp

Är du osäker på om din bok är tillräckligt bra så kan du anlita en lektör, till exempel hos Författarcentrum. Lektören läser igenom din bok och kommer med tips och råd om förbättringar. Det finns även andra företag som erbjuder lektörshjälp, du hittar dem på internet.

Lycka till med din bok!