De första stegen mot författardrömmen

Nu vill du komma igång med din bok. Först ska du bestämma vilken slags bok du ska skriva. Är det en spännande deckare, eller en självbiografi? Eller har du ett stort intresse, till exempel poker eller matlagning, och vill skriva en faktabok om det? Kanske slår du två flugor i en smäll och skriver en spännande deckare i pokermiljö, eller i ett restaurangkök!

Inledning och avslut

Alla vill ju ha en bra inledning på sin bok, och det är därför väldigt lätt att fastna redan på första meningen. Hoppa över den så länge, du kommer kanske på den perfekta inledningen när du har skrivit ett tag! Detsamma gäller slutet, det är långt ifrån alla författare som själva vet slutet på sin bok när de börjar skriva på den.

En del har en relativt färdig story i sitt huvud när de börjar, och skriver sin berättelse i kronologisk ordning. Andra har korta händelser som de skriver ner vartefter de kommer på dem, och så småningom syr de ihop en berättelse av allt. Det finns många olika sätt att sätta ihop en bok på och inget av dem är fel.

De första stegen mot författardrömmen

Ordning

För att hålla ordning på allt som händer i din bok är det bra att föra bok på personer och händelser. Gör en lista över personerna i berättelsen. Skriv upp deras namn, kön, ålder, hårfärg och lite om deras personligheter. Annars kan det hända att en person som är rödhårig i början av boken plötsligt har blivit brunett. Därefter kan du göra en lista över vilka miljöer handlingen utspelar sig i. Du kan skriva på klisterlappar eller på ett separat dokument. Det här är för att du ska hålla ordning så att din berättelse blir logisk.

Miljöbeskrivningar

Skriver du om platser som inte ligger så långt borta är det bra om du kan åka dit och rekognosera. Då blir din beskrivning mer verklighetstrogen. Är det för långt att åka kan du använda Google Maps. Det innebär att du i princip kan skriva om vilken plats som helst i världen och få det att verka som om du har varit där! Du kan lätt ta reda på hur långt det är mellan olika platser, och med Street View kan du se precis hur miljöerna ser ut.

Schemalägg gärna vilka tider du ska ägna dig åt skrivande så du får lite disciplin. Nu har du förhoppningsvis fått inspiration till att sätta igång och skriva!